Hopp til hovedinnholdet

– Bølgen av gjeld som kommer mot er så ekstremt svær

Hallgeir Kvadsheim i TV- programmet Luksusfellen har jobbet med å hjelpe mennesker i økonomisk krise i ti år. – Spilleavhengige vi møter nå har større og verre økonomiske problemer enn de vi møtte for bare noen år siden.   

Hallgeir Kvadsheim er sjokkert over hvor raskt det er mulig å tape mye penger. (FOTO: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad / NTB scanpix)

– Det har gjort et voldsomt inntrykk.

Etter å ha vært tett på mennesker i alvorlige økonomiske kriser i ti år skal det kanskje mye til før Hallgeir Kvadsheim blir sjokkert når det gjelder økonomi. Men det skjer.

– Hvor raskt man kan spille bort så mye penger. Farten dette har, og at det ikke er noen øvre grenser. Hvor raskt du kan komme opp i disse store summene. Det skal jo egentlig ikke være mulig dette her.

Mange spillere ringer han privat og ber om råd.

De har høy gjeld, og finner ikke veien ut av problemene.

Kvadsheim har også talt opp hvor mange mennesker med spilleproblemer som sender søknad om å få hjelp av Luksusfellen. De får en slik søknad hver uke.

– De ser at den bølgen av gjeld som kommer mot dem er så ekstremt svær. Bare på noen få måneder har de kanskje fått over en million kroner i gjeld.

Problemer med spill er ikke nytt

I en av de første episodene av Luksusfellen i 2008 møtte de en kvinne med spilleproblemer.

Men de siste årene harkonsekvensene av spilleproblemer fått et helt annet omfang.  

Uttrykket «å spille seg fra gård og grunn» er gammelt, men ikke utdatert.

– For de som hadde prøvd pengespill og søkte hjelp hos oss tidligere var gjelden fra spill bare en av mange gjeldsposter.  Nå får vi flere søknader hvor det er pengespill som er hovedproblemet, og selve årsaken til gjelden.

Kvadsheim tror ikke hjernene våre er blitt mer mottakelige for å bli avhengige av spill enn før.

Det er faktorer rundt oss som endrer seg.

– Det er blitt lettere å ta opp forbrukslån. Det skal egentlig være umulig dette.  Du kommer ikke opp i disse beløpene med mindre du kan fyre opp med forbrukslån. Bankene har ikke lov til å gi lån til pengespill, men det er jo det de indirekte gjør. Banknæringen sover litt i timen.

Og så er det spillindustrien.

– Industrien er blitt større. Det er blitt flere spillselskaper, som er blitt «flinkere» til å målrette reklame mot de som ønsker å spille.

Og i takt med at gjelden vokser, vokser også konsekvensene for både spillere og familiene deres.   

Mange må sette livet på vent

Kvadsheim forteller om mennesker som er i en så krevende økonomisk hengemyr at de må sette livet på vent i fem, seks, syv år.

– Det er veldig alvorlig. For noen fører for eksempel spilleproblemene til samlivsbrudd. Gjelden må betales ned, og da har de ikke de samme mulighetene som andre. Sparing til hus, ferieplaner, bare det å gå ut å spise middag må settes på vent.

Og så er det skammen.

Skammen over å ha spilt bort alt.

Å ha dårlig privatøkonomi er i utgangspunktet skambelagt. Men Kvadsheim mener at skammen de med spilleproblemer bærer på er dobbelt så ille som hos de med andre økonomiske problemer.

– Et overforbruk av penger blir gjerne forbundet med at du tar et steg opp sosialt sett. Du kjøper for eksempel finere bil, reiser på en finere ferie. Du kan vise til at du har «lyktes», selv om det er kjøpt lykke. Spilleavhengige har ingenting. Alt er forsvunnet i spillet. Da blir skammen dobbelt så stor. De har ikke nye biler, flotte møbler eller en 60 tommers flatskjerm som kan selges for å bøte på problemene.

Men det går an å komme seg ut av det. De fleste Kvadsheim møter i jobben gjør det. Noen ganger blir han faktisk overrasket over hvor bra det går.

Det er absolutt hardt arbeid, men det er helt klart håp. Det er belønningen for oss som jobber med det også. At vi ser at folk kommer seg ut av det.

Her kan du lese Kvadsheim sine tips til hvordan du kan få økonomien på rett kjøl igjen.

Publisert

Relaterte saker