Gå til innholdGå til toppen
Hold Control (PC) eller Cmd (Mac) -tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Velg riktig tidspunkt

Hvis du har en partner eller venn som har spilleproblemer er det naturlig at du ønsker å hjelpe. Men det kan være vanskelig.

Vær forberedt

Partner/vennen kan fornekte at han/hun har et problem, og kan også nekte å snakke om det. Derfor må du være forbredt. Du kan kanskje snakke med en annen venn eller familiemedlem for å få hjelp. Det viktigste du må vite er at du ikke kan stoppe partneren/vennen din fra å gamble. De må selv ønske hjelp før de kan akseptere å slutte å spille.

Velg det riktige øyeblikket for å ta kontakt

Hvis partner/vennen din viser anger for spillingen sin, eller har avsluttet en spilleepisode, kan det være et fint øyeblikk å spørre vedkommende ut om problemstillingen. Derimot kan det være dumt å tilnærme seg partneren/vennen din i det han/hun spiller. Det kan være som å tilnærme seg en med alkoholproblemer mens de er ruset, de vil da ikke være åpne for å motta budskapet. Hvis du finner et godt øyeblikk når han/hun ikke spiller bør du snakke i en forståelsesfull og omsorgsfull tone. Hvis partner/vennen din begynner å resonere rundt problemet bør du være klar til å komme med noen fakta (problemer med skolen, regninger, penger som er borte osv.).

Få kunnskap

Det er viktig at du lærer deg hvordan spilleproblemer kan fortone og utvikle seg. Mer informasjon om spilleavhengighet får du på hjelpelinjen.no eller ved å ringe Hjelpelinjen 800 800 40. Det kan også være lurt å vite hvor vedkommene kan få profesjonell hjelp, slik at du kan tilby vennen din å bli med til et behandlingssted.

Ikke skjul problemet

Hvis du lager unnskyldninger for partneren/vennen din og låner vedkommende penger hjelper du ikke. Du lar han/hun bare fortsette med problemet sitt. Selv om det kan virke enklere å bli med på løgnen, hjelper du vedkommende mer med å ta et klart standpunkt. Ansvaret ligger alltid til slutt på den som spiller selv. Husk det er andre familier/vennekretser som har opplevd det samme, dere er ikke alene!

Snakk ut i fra egne følelser

Fokuser diskusjonen på atferden til vedkommende, ikke personligheten hans/hennes. Fortell hvordan de tingene vennen din gjør har innvirkning på deg og livet til andre. Men husk, ikke gå til angrep! Da går partneren/vennen din bare i forsvar. Gå heller ut i fra hvordan du føler det: ”Jeg blir så såret når jeg ser du spiller… fordi…” Hvis partneren/vennen din har tilbøyelighet til vold eller aggressiv atferd bør du tenke på din egen sikkerhet og sikkerheten til de rundt deg.

Hvis partneren/vennen er åpen for å få hjelp, er det fint å ha nummeret til Hjelpelinjen klar. Fortell vedkommende at du tror det er et problem selv om ikke spilleren vil innrømme det selv. Motivér hele tiden, likevel kan det hende vennen din ikke innser problemet selv før det blir en akutt krise. Husk å gi vennen din klar beskjed om at du er glad i vedkommende selv om det de gjør ikke blir akseptert. Gi utrykk for din kjærlighet selv om du må ta tøffe avgjørelser som å be noen flytte ut.

Sett grenser og vær støttende

Hvis du fordømmer eller blir sur på en person med spilleproblemer kan han/hun trekke seg tilbake i sine egne problemer. Spilleavhengighet er en alvorlig sak, det kan være nyttig å sette strenge og klare grenser, kanskje ta over styringen av økonomien, til personen er tilbake på rett kjøl. Husk at den som spiller mest sannsynligvis gjør det ut fra en annen grunn enn å ville tjene penger. Ikke glem at spillere er flinke til å lyve både overfor seg selv og til deg.

Få hjelp selv

Finn et sted du kan få utløp for følelser og frustrasjon. Enten med venner og familie eller med støttegrupper.