Hopp til hovedinnholdet

Ole-Alexander kunne spille bort over 100 000 i måneden

Bilde av Ole-Alexander Walseth
Det beste rådet Ole-Alexander Walseth har til de som sliter med spilleproblemer er å snakke med noen. (Foto: privat)

Det gikk ti år før han fortalte noen om spilleproblemene. – Alt blir bedre når man har noen å snakke med.  

Sommeren 2017 knakk Ole- Alexander Walseth sammen framfor kjæresten. Han skulle i 60- årsdag til pappaen sin, men hadde ikke penger til gave. I flere år hadde det vært så enkelt å få forbrukslån, men nå ville ingen gi han mer.  

– Jeg søkte desperat, men fikk ikke tak i en krone til. Da sa det bare stopp av seg selv. Det gikk opp for meg at jeg trengte hjelp, og at spillingen var et problem og en avhengighet. Hadde jeg fått 100 000 til hadde jeg fortsatt med spillingen.  

Da hadde det gått ti år fra spilleproblemene startet. 

-Det var aldri den store drømmen om å bli millionær, det var kanskje en virkelighetsflukt for å ikke tenke på ting som var vondt. 

– Det var så tilgjengelig

Som 20- åring flyttet Ole- Alexander til Notodden for å studere. Han hadde egentlig alltid kjent på at pengespill var spennende, og hadde nettopp vunnet en stor gevinst på hestespill. Men så oppdaget han nettgambling.  

– Det var så tilgjengelig, og suget ble på en måte dekket hele tiden. Tilgjengeligheten i nettgambling gjorde at avhengigheten bare ble større. Det var alltid mulig å spille på kasino, eller sette penger på fotball eller hest. 

10-20 000 kroner på fotballkamper og livebetting forsvant fort. Det var enkelt å få tak i penger å spille for.  

-Jeg fikk det første kredittkortet da jeg studerte. Det var veldig lett. Så ballet det på seg med flere kredittkort og forbrukslån. Det var flere ganger jeg ble tilbudt mer i lån enn jeg hadde søkt om.

De tapte 20- årene

Spillesuget styrte mer og mer av hverdagen. Ole- Alexander forteller at han var mye for seg selv, fordi han bare ville spille. Gamblingen tok valgene for han.  

-Jeg kaller det litt for de tapte 20- årene. Det føles litt som om noe mangler. Det styrer så mye av livet, og skaper så mye sinne og frustrasjon. Det styrer hverdagen altfor mye. Det er mange ting jeg heller skulle prioritert, som å sette mer pris på familie, venner og turer. 

Etter hvert som årene ble spillingen mer og mer tyngende. Våren 2017 begynte det å komme så mange krav i postkassen, at han måtte jobbe hardt for å skjule spilleproblemene for hun han bodde med.   

-Det kom inn mange krav, som jeg ikke klarte å betale, og telefoner fra banker som krevde pengene sine tilbake. Det var stressende og mørkt, og mye uro og angst.  

For å få sove fortalte han seg selv at det ikke var så ille.  

-Du lager en virkelighet som ikke er der. Jeg tenkte at det bare var snakk om 300-400 000 kroner, og at det kunne jeg ordne opp i.  

Men gjelden hadde blitt mye høyere.

Jakten på oversikt

Etter at bobla sprakk da han knakk sammen framfor den daværende samboeren, brukte han og bestekameraten hele høsten på å få oversikt over gjelden.  

-Det var så uoversiktlig at jeg og bestekameraten satt i flere måneder. Jeg ville egentlig ordne opp, men det var umulig. Ingen banker eller kreditorer ville gå med på noe som helst.  

De to kameratene fant rundt 1 million kroner i spillegjeld. Etter å ha snakket med Hjelpelinjen og fastlegen begynte Ole- Alexander i behandling.  

-Det var veldig alright, og jeg har fått utrolig god hjelp.

Han hadde tenkt lenge at han ville være åpen og dele, og fortalte historien sin på TV2.  

-Jeg tenkte at om det er en eller to jeg kan hjelpe er det bra, men telefonen ringte i ett kjør. Det var en haug av folk som var i samme situasjon, eller som kjente noen i samme situasjon. Allerede da følte jeg at det var verdt å stå frem. 

– Nå er det bare en liten del av meg

Senere var Ole- Alexander også med i TV- programmet Luksusfellen, og fikk hjelp til en nedbetalingsplan med 15 kreditorer. Med renter var gjelden da på 1,6 millioner kroner. Nå er det trolig bare noen år til han er ferdig med spillegjelden. Han trives i jobben som barne- og ungdomsarbeider, og spilleproblemene blir fjernere og fjernere.  

-Jeg føler egentlig at jeg har kommet veldig styrket ut av hele prosessen, og har mer troen på meg selv etter alt som har skjedd. Jeg har klart å snu det til noe jeg skal klare å få til.  

55 000 nordmenn har spilleproblemer, ifølge en befolkningsundersøkelse fra 2019. Det beste rådet Ole- Alexander har til de som sliter er å snakke med noen.  

-Man trenger ikke gå ut i avisene eller snakke framfor kamera, men ta kontakt med en du er trygg på. Om det er en telefon til Hjelpelinjen, legen, hvem som helst. Om du starter med en vil du føle det utrolig mye lettere.  

Publisert