Gå til innholdGå til toppen
Hold Control (PC) eller Cmd (Mac) -tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller for å forminske.

Pårørende

Spilleavhengighet dominerer livet til den som rammes og får ofte konsekvenser for både familie, arbeid og sosiale aktiviteter. Derfor er det gjerne pårørende som først tar initativ til at spilleren skal gjøre noe med problemet.

Vanskelig situasjon

Mange pårørende er i en svært vanskelig situasjon, særlig de som lever sammen med spilleren. Plutselig oppdager de kanskje at den partneren de stolte på har levd et dobbeltliv i flere år. De føler at noe er galt, siden den spilleavhengige ofte blir fraværende både fysisk og psykisk. Noen mistenker utroskap eller stoffproblemer. De har ofte prøvd å spørre, men blir møtt av bortforklaringer og løgner.

Avsløringen skjer gjerne i forbindelse med krisesituasjoner i forhold til økonomi eller ved advarsel eller oppsigelse av jobb. Spilleren er ofte deprimert og fortvilet når «ballongen sprekker», og selvmordstanker kan komme opp som en desperat løsning.

Det er en stor risiko for at du som nær pårørende blir medavhengig. Du tilpasser ditt liv til spilleren og prøver å beskytte vedkommende. Det er forståelig at du vil hjelpe den du er glad i, men den hjelpen fører ofte til at du støtter den avhengige i å fortsette. Du reduserer spillerens negative konsekvenser av sitt spill, noe som øker risikoen for at spillingen fortsetter. Dessuten kan du ødelegge ditt eget liv og helse ved å ta ansvar for spilleren.

Du kan få hjelp

Pårørende kan ringe Hjelpelinjen 800 800 40 for å få råd og hjelp i en vanskelig situasjon.