Hopp til hovedinnholdet

– Pengespillavhengighet er den mest alvorlige form for avhengighet jeg har sett

Jarle Wangen har jobbet med ulike typer avhengighet, både i behandlingsapparatet og som rådgiver i Akan.

– Rundt tusenårsskiftet merket vi en endring. Folk begynte å ringe inn bekymringer til oss i Akan for kollegaer som ikke lenger deltok i fellesskapet på jobb. De var ofte blakke, ukonsentrerte og ustabile. Årsaken var blinkende spilleautomater på supermarkedet og bensinstasjonen som skrek «kom å få spenning og eventyr, kom og glem verden et øyeblikk». Husk bare å ta med nok penger. Det gikk så lang at vi mottok telefoner om selvmord, sier Wangen.

Jarle Wangen i Akan.
Seniorrådgiver Jarle Wangen er ansvarlig for spilleproblematikk i Akan kompetansesenter.

Dagens situasjon er skremmende

Han forteller at dagens situasjon ikke er noe bedre.

– Den aggressive markedsføringen vi ser fra spillselskaper har nådd skremmende og nye høyder. En ting er det store antallet reklamefilmer fra de utenlandske spillselskapene, på «norske kanaler» som sender fra utlandet. Enda verre er den direkte kontakten spillselskapene tar med spillerne, der de lokker med uimotståelige tilbud.

Spillegal

– Folk ble fortalt at de var «spillegale», sier Wangen, men parallellen til de rusavhengige vi jobbet med var slående. De var ikke spillegale, de var avhengige av pengespill. Ekte avhengighet utviklet og fremkalt av finurlige maskiner som var konstruert slik at de skulle trigge mekanismer som skaper avhengighet.

– Spilleavhengighet blir ofte møtt med «kan du ikke bare slutte å spille da» eller «kan du ikke bare ta deg sammen». Det er en type avhengighet som blir stigmatisert.

Mest destruktive form for avhengighet

– Etter å ha møtt mange med spilleproblemer, snakket med behandlere, lest faglitteratur fra både inn og utland, samt deltatt på behandlingstimer slo det meg at pengespillavhengighet er den råeste og mest destruktive form for avhengighet jeg har møtt, sier Wangen.

– Selvfølgelig skal man ikke sette ting i bås eller klassifisere slik, fortsetter han, men dette ble en refleksjon hos meg.

Etter å ha jobbet med folk som bruker sterke narkotiske stoffer synes han referansen var på plass.

– Tro det eller ei, men man kan faktisk leve et slags liv en periode hvis man bruker heroin, men man kan ikke leve en form for liv særlig lenge hvis man er pengespillavhengig. Konsekvensen for spilleren, familien og jobben blir katastrofal veldig fort. Selvbildet er på bunn, fortvilelsen og selvmordstankene dominerer livet.

– Av 17 spillere vi hadde som informanter i en studie, innrømmet 16 at de var plaget av selvmordstanker, sier Wangen.

Det finnes hjelp

Hvilke muligheter har man til å beholde jobben sin hvis man i sitt håp og i sin fortvilelse har «lånt» litt av kassen for å kunne vinne tilbake det tapte? Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor informasjon og forelesninger om spilleproblemer er blitt Akan kompetansesenter sitt mest etterspurte tema.

– Jeg velger ofte å karakterisere spilleproblemer som en paradoksal lidelse eller situasjon, sier Wangen. På den ene siden tragediene og på den andre siden hvor enkelt og ofte virkningsfull hjelp finnes. Akan har helt siden starten jobbet med en modell for arbeidslivet som skal ivareta begge parters interesser dersom en ansatt skulle utvikle et rusproblem. Det viste seg at denne modellen med noen tilpasninger, fungerte også på spilleavhengige.

-Som med all annen avhengighet, gjelder at jo tidligere hjelpen kommer på banen, desto enklere er det å komme seg ut av problemene, avslutter Jarle Wangen.

Les mer om behandling av spilleproblemer.

Fakta om Akan kompetansesenter

Publisert

Relaterte saker