Behandling av penge- og dataspillproblemer
Søker du støtte og behandling for spilleproblemer vil du ha større mulighet for varig endring.
Det er vanskelig å ha en avhengighet og svært utfordrende å skape store endringer på egenhånd. Å møte noen som har kunnskap og erfaring med hvilken hjelp du trenger gjør endringsarbeidet lettere.
I samtaler vil man få hjelp til å bli bevisst på samspill mellom tanker, følelser og handling.
Det finnes ulike behandlingstilbud for deg med spilleproblemer:
Spesialisthelsetjenesten
Spesialisthelsetjenesten tilbyr behandling for både penge- og dataspillproblemer. Pengespillavhengighet er en diagnose, og gir rett på behandling.
Du trenger henvisning fra fastlegen, NAV eller psykolog. Det er vanlig med ukentlige samtaler, i 8 – 12 uker.
Poliklinikker har behandling for de over 18 år. Under 18 år vil i mange tilfeller bli henvist direkte til Barne- og ungdomspsykiatri.
Her finner du oversikt over ulike behandlingstilbud.
Fjernbasert behandling
Dette er behandlingstilbud over telefon og oppgaver på nett. Tilbudet er for deg med data- eller pengespillproblemer. Du vil få ukentlige samtaler med en terapeut på telefon og oppgaver på nett. Behandlingen går over ca 12 uker. Det er 18 års aldersgrense.
Du trenger ikke ha diganose for å få behandling. Det er nok at du ønsker hjelp. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning.
Her finner du mer informasjon om tilbudet og du kan melde deg på selv.
Psykisk helsehjelp i kommunen
Kommunehelsetjenesten tilbyr behandling av lette og moderate psykiske vansker og lidelser. Tjenesten er gratis. Du kan selv kontakte psykisk helseteam i kommunen din.
Du finner mer informasjon på hjemmesiden i din kommune eller du kan ta kontakt med sentralbordet i kommunen for mer informasjon.
E-behandling
Dette er behandlingstilbud som er digitalt. E-behandling for pengespillavhengighet skal prøves ut i Norge. Tilbudet vil i første omgang være tilgjengelig i Helse Bergen og i Helse Midt-Norge.
Les mer her: E-behandling av spilleproblemer
Selvhjelpsgrupper
Selvhjelpsgrupper er ikke behandling. Det er likevel mye støtte og hjelp i å møte andre spillere og pårørende i samme situasjon. Det tilbys både fysiske og digitale grupper.
For mer informasjon kan du ta direkte kontakt med organisasjonene:
Spillavhengighet-Norge er en frittstående interesseorganisasjon, som har nært samarbeid med ulike fagmiljøer innen spilleavhengighet. Alle som har et problematisk forhold til spill, enten du er spiller eller pårørende, er velkommen til å ta kontakt. Dette gjelder både pengespill og dataspill.
Anonyme Gamblere Norge har selvhjelpsgrupper for folk som har problemer med pengespill. Det er spilleavhengige som hjelper hverandre ut av spilleavhengigheten.
Har du selvmordstanker?
Gi noen sjansen til å hjelpe deg. Det er mulig å få hjelp. Vet du om noen du stoler på som du kan snakke med? Det kan være en venn, en i familien, en lege eller prest. Ofte er vi mennesker litt redde for å bry hverandre med problemer, men de fleste blir glade for å kunne være til hjelp.
Her kan du finne mer informasjon.
Døgnåpen hjelp på nett og telefon:
- Ved akutt selvmordsfare: 113
- Kirkens SOS: 22 40 00 40
- Kors på halsen (Røde Kors): 80 83 32 21
- Mental Helse: 116 123