Hopp til hovedinnholdet

Sliter du med å finne veien ut av de økonomiske problemene?

Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim har gode tips om hvor du skal starte.

Foto av  Hallgeir Kvadsheim
Hallgeir Kvadsheim har møtt mange mennesker i alvorlige, økonomiske kriser. (Foto: Kristian Jacobsen / Stavanger Aftenblad / NTB scanpix).

Har spillingen ført til at du har høy gjeld? Renner det inn krav du ikke klarer å handtere? Det er mulig å få livet på rett kjøl igjen.

Siviløkonom og Luksusfellen- ekspert Hallgeir Kvadsheim har jobbet med å hjelpe mennesker i alvorlige økonomiske kriser i ti år. Her er hans tips til deg:

1. Start behandling og få bekreftelse på det

Det er mulig å få hjelp, og det finnes behandlingstilbud.

Å starte i behandling er ekstremt viktig om du skal komme deg ut av de økonomiske problemene.

Bankene setter nødbremsen på dersom de ser at du har høy og ny gjeld. Dersom du vil foreslå en løsning for banken er det større sjanse dersom du har en bekreftelse på at du har startet behandling, og virkelig vedkjent deg at du har et problem. Ellers kommer du ingen vei.

2. NAV har økonomisk rådgiving

Mange forbinder NAV med arbeidsledighetspenger eller sosial støtte, men hver kommune skal også gi tilbud om økonomisk rådgiving. Du kan få time hos ditt lokale NAV- kontor.

Du kan også ringe NAV Gjeldsrådgiving, for å få råd om hvordan du selv kan løse situasjonen. Nummeret dit er 55 55 33 39.

3. Kontakt banker

Kontakt banken eller bankene dine og be om en nedbetalingsavtale. De vil i utgangspunktet ikke forhandle med deg dersom de ser at du har høy, fersk gjeld. Dersom du skal foreslå en løsning må du kunne vise til at du er begynt å gå i behandling.

4. Vurder å sperre deg selv for kreditt

Du kan ringe kredittvurderingsbyrå og be om å bli kredittsperret. Nå er det jo slik at du kan åpne den igjen selv, med mindre du har økonomisk verge. Men sperrer du den gjør du det litt vanskeligere for deg selv, for eksempel om du sitter sent på kveld og kjenner på trangen til å spille.  Jo flere hindringer du lager på veien, dess vanskeligere blir det for deg å spille.

5. Si opp alle kontoer hos utenlandske spillselskap, og be om å ikke bli kontaktet igjen

Vi ser at noen spilleselskaper tar kontakt, selv om man har bedt dem om å la være, og tilbyr startpakker. Men si likevel opp, og be om å ikke bli kontaktet igjen. Se for deg at du lager mange hindringer for deg selv når du skal spille. Som at du setter opp hekker på en løpebane.

6. Ikke la hele korthuset ramle

Selv om du skylder flere millioner i forbrukslån må du passe på å betale de faste utgiftene dine, som husleie eller huslån, strøm og mat. Du må ikke risikere at du blir kastet ut av huset, eller mister strømmen.

Vi ser at noen mentalt gjemmer bort alt som kommer av regninger, og bruker hele lønnen på de kreditorene som maser mest. Du må prioritere å dekke ditt eget livsopphold.

Sist endra